Τη «Σωληνουργεία Κορίνθου» επέλεξε η ICGB για την προμήθεια των σωληνών που θα απαιτηθούν για το έργο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Η αξία του συμβολαίου ανέρχεται στα 58,2 εκατ. ευρώ.
«'Επειτα από λεπτομερή τεχνική αξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένων και επισκέψεων στις εγκαταστάσεις των συμμετεχόντων, βρέθηκε ότι η τεχνικη πρόταση από τα "Σωληνουργεία Κορίνθου" εναρμονίζεται πλήρως με τις τεχνικές προδιαγραφές, συμπεριλαμβανομένης της επίδειξης πλεονεκτημάτων που βελτιώνουν σημαντικά τις ελάχιστες απαιτήσεις του αναθέτοντα φορέα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ICGB, κοινοπραξία που έχει αναλάβει την ανάπτυξη του έργου.
Το συμβόλαιο έχει διάρκεια ενός έτους και οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται εντός τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία υπογραφής. Η προμήθεια σωληνών από τη «Σωληνουργεία Κορίνθου» -που ανήκει στον όμιλο Βιοχάλκο- αφορά ολόκληρη τη διαδρομή του αγωγού, τόσο στην επικράτεια της Βουλγαρίας όσο και στην Ελλάδα.
Ο σχετικός διαγωνισμός είχε ανακονιωθεί το 2017 και η αρχική φάση είχε προσελκύσει προσφορές από 11 υποψηφίους, εκ των οποίων τρεις συνέχισανσ τη δεύτερη φάση: Σωληνουργεία Κορίνθου, η τουρκική Erciyas Celik Boru Sanayi και η Toplivo-2 της Βουλγαρίας.
Το συνολικό κόστος του αγωγού IGB εκτιμάται στα 220 εκατ. ευρώ και θα συνδέσει το ελληνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου, στην περιοχή της Κομοτηνής, με το βουλγαρικό, στην περιοχή Στάρα Ζαγόρα. Το μήκος του αγωγού είναι 182 χιλιόμετρα με προβλεπόμενη δυναμικότητα μεταφοράς έως και 3 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Αποτελεί τμήμα του λεγόμενου Κάθετου Διαδρόμου, ο οποίος θα δημιουργηθεί με τη διασύνδεση των συστημάτων της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας.
Στην κοινοπραξία ICGB συμμετέχουν η κρατική Bulgarian Energy Holding και η ελληνική IGI Poseidon. Η ΔΕΠΑ και ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Edison ελέγχουν η καθεμία 50% της IGI Poseidon.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου